Diabeteses Retinopathia

Diabeteses Retinopathia

A Semmelweis Egyetemmel közös program keretében a szemfenék folyamatos ellenőrzésével megelőzhetjük, illetve kimutathatjuk az esetleges elváltozásokat a szemfenéken pupillatágítás és egyéb fájdalom nélkül.
További információkat a vizsgálatról lentebb olvashat. 

Kinek javasolt a szemfenéki szűrés?

Mindenkinek 30 év felett, mert a folyamatos szűrés az egyik legjobb és legkényelmesebb megoldás a betegségek korai felfedezésére, emellett egy teljes értékű leletet is kap a szemfenék állapotáról.

Kezelés

A diabéteszes retinopátiát, illetve a makula ödémát szemészeti vizsgálattal már korán ki lehet mutatni, kezelése lézeres beavatkozással elvégezhető.

A retinopátia kialakulása a fel-le ingadozó, és a hosszú távon emelkedett vércukorszintek tönkreteszik az erek falát, melyeknek egy része elzáródik, esetleg részben áteresztővé válik. A erek falának szivárgása pedig ideghártya vizenyő kialakulásához vezet, mely a látás romlásához, hosszútávon pedig a látás maradandó csökkenéséhez vezet.A szervezet új erek kialakításával kompenzálja a retina elzáródott ereinek pusztulását, ezek azunban kóros szerkezetűek, faluk könnyen megszakad, a szem belsejébe törő üvegtesti vérzéseket okozva. Egy idő után pedig a kötőszövetesen átalakuló kóros erek zsugorodni kezdenek, a retina leválását okozva. Kezelés a diabéteszes retinopátiát, illetve a makula ödémát szemészeti vizsgálattal már korán ki lehet mutatni, kezelése lézeres beavatkozással elvégezhető. A lézerfénnyel a retinának az éleslátásban részt nem vevő állományát szelektíven roncsolják, amivel a retina oxigénhiánya, illetve a szivárgó erekből a folyadék kiáramlása csökkenthető. A lézerkezelés nem fájdalmas, az esetek túlnyomó többségében a látóélesség stabilizálásához vezet, gyakran pedig javulás is elérhető. Bizonyos, ritka esetekben a kezelés ellenére azonban tovább romolhat a látás, ez viszont sokkal kisebb fokú, mintha a kezelést nem végeznék el.A makula ödéma esetén a lézeres kezelésen kívül a szem belsejébe adott, ún. intravitreális injekciós kezelést is lehetséges alkalmazni, ami a vizenyő létrejöttében szerepet játszó kémiai vegyület hatásának a gátlásával eredményezheti az ödéma csökkenését, illetve a látóélesség javulását. Az injekciót helyi érzéstelenítés mellett, sebészileg steril körülmények között adják be, ami minimális kellemetlenséggel jár.Mind a lézeres kezelést, mind az injekciót a szemészorvos javallata alapján bizonyos esetekben ismételni kellhet.

A retinopátia kialakulása

A fel-le ingadozó, és a hosszú távon emelkedett vércukorszintek tönkreteszik az erek falát, melyeknek egy része elzáródik, esetleg részben áteresztővé válik. A erek falának szivárgása pedig ideghártya vizenyő kialakulásához vezet, mely a látás romlásához, hosszútávon pedig a látás maradandó csökkenéséhez vezet.

A szervezet új erek kialakításával kompenzálja a retina elzáródott ereinek pusztulását, ezek azunban kóros szerkezetűek, faluk könnyen megszakad, a szem belsejébe törő üvegtesti vérzéseket okozva. Egy idő után pedig a kötőszövetesen átalakuló kóros erek zsugorodni kezdenek, a retina leválását okozva.

Kezelés

A diabéteszes retinopátiát, illetve a makula ödémát szemészeti vizsgálattal már korán ki lehet mutatni, kezelésése lézeres beavatkozással elvégezhető. A lézerfénnyel a retinának az éleslátásban részt nem vevő állományát szelektíven roncsolják, amivel a retina oxigénhiánya, illetve a szivárgó erekből a folyadék kiáramlása csökkenthető.

A lézerkezelés nem fájdalmas, az esetek túlnyomó többségében a látóélesség stabilizálásához vezet, gyakran pedig javulás is elérhető. Bizonyos, ritka esetekben a kezelés ellenére azonban tovább romolhat a látás, ez viszont sokkal kisebb fokú, mintha a kezelést nem végeznék el.

A makula ödéma esetén a lézeres kezelésen kívül a szem belsejébe adott, ún. intravitreális injekciós kezelést is lehetséges alkalmazni, ami a vizenyő létrejöttében szerepet játszó kémiai vegyület hatásának a gátlásával eredményezheti az ödéma csökkenését, illetve a látóélesség javulását. Az injekciót helyi érzéstelenítés mellett, sebészileg steril körülmények között adják be, ami minimális kellemetlenséggel jár.

Mind a lézeres kezelést, mind az injekciót a szemészorvos javallata alapján bizonyos esetekben ismételni kellhet.

Technikai háttér

A vizsgálat az Első Magyar Optikus Zrt. partnerüzleteiben történik, a kiértékelést a Semmelweis Egyetem szemklinikáján végzik, az adatok egy zárt elektronikus rendszeren áramlanak. Ismerje meg a rendszer technikai hátterét. Érdekességek a szűrésről, és a magyar fejlesztésű, szabadalmaztatott informatikai rendszerről.

A szemorvosok kapacitása nem teszi lehetővé a gyors bejutást az egészségügyi ellátásba. Sokszor hónapokat kell várni mire a páciens át tud esni a vizsgálaton. Épp ezért az Első Magyar Optikus Zrt. a hozzá tartozó optikai szaküzleteket egy jelentős beruházás sorozat részeként speciális fundus (szemfenéki) kamerával, valamint a hozzá tartozó informatikai és kommunikációs háttérrel szerelte fel. A kamerát kezelő szakemberek egyéni képzést kaptak a szemfenéki képek megfelelő elkészítése érdekében. Így az Első Magyar Optikus Zrt. szaküzletei alkotják a vizsgálópont-hálózatot, azaz itt készülnek a páciensek szemfenéki fotói. A szemfenéki képek értékelését Budapesten, a Semmelweis Egyetemen található Semmelweis Reading Centerben a Semmelweis Egyetem magasan képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is bíró szakemberei végzik.Az új rendszer felülmúlhatatlan előnye, hogy a vizsgálat szembogár tágítása nélkül valósul meg, ezzel mentesítjük a pácienseket a pupilla tágítás kellemetlen folyamata alól, így autóval is nyugodtan jöhetnek hozzánk a vizsgálatra várók. Technikai érdekesség ,hogy a kamera egy elsötétített helységben az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen.A fundus kamera által készített képet egy külön erre a célra fejlesztett speciális zárt informatikai hálózaton keresztül juttatják el a Semmelweis egyetem kiértékelő központjába, ahol nemzetközi gyakorlattal rendelkező specialisták készítik el a vizsgálat eredményét és továbbítják az Első Magyar Optikus Zrt. vizsgálópontjainak.Újdonság továbbiakban ,hogy nem csak a felvételt készítjük el és továbbítjuk Magyarország egyik legismertebb szemészeti klinikájára, hanem a fényképeket 10 éven keresztül meg is őrizzük. Minden vizsgálat alkalmával a vizsgált páciens régebbi felvételeit az elemző értékelők rendelkezésre bocsátjuk, akik így beteg szemének sorsát több éves távlatban is nyomon követhetik.Mindez pedig több szakmán átívelő összefogás eredményeképpen valósulhatott meg hazánkban. Az összefogás szereplői az Első Magyar Optikus Zrt. és a Semmelweis Kft akik a szemorvos társaság és a diabétesz társaság szakmai támogatásával fejlesztették ki jövőbemutató rendszerüket.

A szemorvosok kapacitása nem teszi lehetővé a gyors bejutást az egészségügyi ellátásba. Sokszor hónapokat kell várni mire a páciens át tud esni a vizsgálaton. Épp ezért az Első Magyar Optikus Zrt. a hozzá tartozó optikai szaküzleteket egy jelentős beruházás sorozat részeként speciális fundus (szemfenéki) kamerával, valamint a hozzá tartozó informatikai és kommunikációs háttérrel szerelte fel.

A kamerát kezelő szakemberek egyéni képzést kaptak a szemfenéki képek megfelelő elkészítése érdekében. Így az Első Magyar Optikus Zrt. szaküzletei alkotják a vizsgálópont-hálózatot, azaz itt készülnek a páciensek szemfenéki fotói. A szemfenéki képek értékelését Budapesten, a Semmelweis Egyetemen található Semmelweis Reading Centerben a Semmelweis Egyetem magasan képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is bíró szakemberei végzik.

Technikai érdekesség ,hogy a kamera egy elsötétített helységben az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen.

A funduskamera által készített képet egy külön erre a célra fejlesztett speciális zárt informatikai hálózaton keresztül juttatják el a Semmelweis egyetem kiértékelő központjába, ahol nemzetközi gyakorlattal rendelkező specialisták készítik el a vizsgálat eredményét és továbbítják az Első Magyar Optikus Zrt. vizsgálópontjainak.

További újdonság, hogy nem csak a felvételt készítjük el és továbbítjuk Magyarország egyik legismertebb szemészeti klinikájára, hanem a fényképeket 10 éven keresztül meg is őrizzük. Minden vizsgálat alkalmával a vizsgált páciens régebbi felvételeit az elemző értékelők rendelkezésre bocsátjuk, akik így beteg szemének sorsát több éves távlatban is nyomon követhetik. Mindez pedig több szakmán átívelő összefogás eredményeképpen valósulhatott meg hazánkban.

Az összefogás szereplői az Első Magyar Optikus Zrt. és a Semmelweis Kft akik a szemorvos társaság és a diabétesz társaság szakmai támogatásával fejlesztették ki jövőbemutató rendszerüket.

A funduskamera előnyei

Szemfenéki vizsgálat gyorsan, fájdalommentesen, várólista és pupillatágítás nélkül. Ismerje meg a funduskamerás szemészeti szűrés előnyeit.

Szemfenéki vizsgálat gyorsan, fájdalommentesen, várólista nélkül funduskamerás vizsgálat lényege, hogy a szembogár tágítása nélkül valósul meg, így mentesítjük a pácienseket a pupilla tágítás kellemetlen folyamata alól. A kamera egy elsötétített helységben, az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen. Az elkészült fényképeket a Semmelweis Egyetemen értékelik ki nemzetközileg képzett szakemberek klinikai orvosok felügyelete alatt.Mindez pedig beutaló és több hónapos várólista nélkül valósul meg, a páciensnek mindössze annyi a dolga, hogy felkeresse a legközelebbi optikát, ahol funduskamerás vizsgálatot végeznek.

A funduskamerás vizsgálat egyik fontos eleme, hogy a szembogár tágítása nélkül valósul meg. A kamera egy elsötétített helyiségben, az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot, teljesen fájdalommentesen. Az elkészült fényképeket a Semmelweis Egyetemen értékelik ki nemzetközileg képzett szakemberek, klinikai orvosok felügyelete alatt.


Mindez pedig beutaló és több hónapos várólista nélkül valósul meg, a páciensnek mindössze annyi a dolga, hogy felkeresse a legközelebbi optikát, ahol funduskamerás vizsgálatot végeznek.

A diabétesz szemszövődményei

Magyarországi átlag szerint naponta három ember veszíti el a látását a diabéteszes retinopátia miatt. Mindez megelőzhető volna a rendszeres, évenkénti szemfenéki szűréssel.

Hazánkban a keresőkorú lakosság vezető vaksági oka a diabéteszes retinopátia. Évente ezer cukorbeteg vakul meg a szemfenék diabétesz okozta elváltozása miatt. A diabéteszesek 4,5 százaléka vak Magyarországon, ez a nyugat-európai átlag háromszorosa.

A cukorbetegség előfordulása pedig világszerte növekszik, egyre több embert, és - ami még aggasztóbb - egyre fiatalabb korosztályt veszélyeztet a 2-es típusú diabétesz.

A cukorbetegség szövődményei, melyek elsősorban az erek károsodásából fakadnak, veseelégtelenséghez, diabéteszes láb szindrómához, merevedési zavarokhoz és a szem ereinek károsodásához, vagyis retinopátiához vezethetnek. Épp ezért a cukorbetegek rendszeres szemészeti vizsgálata nem csak a látásromlás megelőzésében, de a szervezet állapotának indirekt felmérésérében is jelentőséggel bír.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a szemfenéki eltérések eleinte nem okoznak panaszt, épp ezért, még ha a páciens nem is érzékel látásromlást, abban az esetben is javasolt évente a szemészeti kontroll a Szemorvostársaság javallata szerint.

A szemfenék vizsgálatával a kezdődő retinopátia még az első tünetek megjelenése előtt felfedezhető és kezelhető!