Szemvizsgálat

Szemvizsgálat

Szemvizsgálatunk

 • Látásvizsgálat
 • Kétszemes együttlátás vizsgálata (POLATESZT)
 • Kontaktlencse szakvizsgálat
 • Zöld- és szürkehályog szürés
 • Szemfenék vizsgálat
 • Szemfenék fényképezés
 • Cukorbetegek szemfenéki elváltozásainak (DRP) szűrővizsgálata a szemfenék pupillatágítás nélküli fotózásával, Semmelweiss Egytemi Szemklinikán történő kiértékeléssel
 • Látótér vizsgálat (automata staikus küszöbperimetria, kinetikus perimetria, supratreshold)
 • OCT vizsgálat
 • Szem fényképes dokumentációja
 • A szem és a látás egészségének megtartására vonatkozó szaktanácsadás
 • Szembetegségek esetén szemklinikai hátterünkkel tudjuk biztosítani a további ellátást

 

Ismerje meg vizsgálatainkat!

Látásvizsgálat

A legkorszerűbb műszerek támogatásával objektív és szubjektív módon, a legpontosabb, a többszörös visszaellenőrzésen alapuló módszereket használva végezzük.

 

Polateszt - Kétszemes együttlátás vizsgálata

A fokozott szemfáradás, terhelésre jelentkező fej és szemfájdalmak, vagy kettőslátás esetén indokolt elvégezni. Gyakoriak még gyerekeknél a koordinációs zavarok és tanulási, koncentrálási nehézségek, amik szintén indokolttá tehetik ezt a speciális vizsgálatot.

Diabeteses Retinopathia szűrés

A cukorbetegek szemfenéki elváltozásainak a szűrésével és időszakos követésével jól meghatározható, hogy szükséges-e a betegnek szemészeti beavatkozás. Az időben elvégzett kezelésekkel megelőzhető a szövődmények által okozott látáskárosodás. A szűrést a szemfenékről helyben készített fényképek alapján, a Semmelweis Egyetem Szemklinikáján történő kiértékeléssel végezzük. További információkért kattintson a "Szolgáltatások/ Diabeteses Retinopathia" menüpontra.

 

Szemfenék (fundus) fényképezés

A szemfenék fényképezése a legkorszerűbb, pupilla tágítást nem igénylő készülékkel történik. Az elkészített felvételek lehetővé teszik szemfenéki állapotok dokumentálását. Leggyakrabban a CUKORBETEGEK szemfenéki eltéréseinek szűrésére készítünk jó minőségű felvételeket. Magyarországon elsőként alkalmazzuk ezt az eljárást a Semmelweis Egyetem Szemklinikájának szemfenék specialista szemész szakorvosainak a közreműködésével.

Látótér vizsgálat

Rendelőnkben lehetőség van számítógép vezérelt automata statikus küszöbperimertriás látótér vizsgálat elvégzésére (német gyártmányú OCULUS Centerfield II.). Ez a vizsgálati eljárás nagyban segíti a szemorvost a glaukóma (zöldhályog) betegség diagnózisának felállításában. A látótér vizsgálat során a látóhártya fényérzékelő receptorainak az érzékenységét lehet nagy pontossággal megmérni. Glaukóma betegségben ezeknek a receptoroknak a megnövekedett szemnyomás következtében romlik az érzékenysége. Amennyiben időben sikerül fényt deríteni erre a problémára, akkor a megfelelő szemnyomás csökkentő terápiával a folyamat nagymértékben lassítható, vagy megállítható. Magyarországon a lakosság 2%-a glaukómás, ebből kb. 1% diagnosztizált, azaz kb. 100 ezer ember nem tud a betegségéről!

Lehetőség van továbbá kinetikus és supratreshold látótér vizsgálat elvégzésére is (pl. neurológus kérésére).

 

OCT vizsgálat - optika üzletben elsőként!

Optikai koherencia tomográfia szemfenék vizsgálat (Heidelberg Spectralis SD-OCT készülékkel), amely lehetővé teszi a retina rétegeinek nagy felbontású metszeti vizsgálatát és vastagság mérését. Jelentősége a macula (sárgafolt) betegségeiben (elsősorban a MACULA DEGENERÁCIÓ korai felismerésében), cukorbetegeknél és a glaukómások (zöldhályog) követésében kiemelkedő. A leletek kiértékelését a SE szemklinika retina specialista orvosaival végezzük.

Szem fényképezés

Speciális fényképezővel felszerelt réslámpánkkal (szem mikroszkópos vizsgálatára szolgáló műszer) lehetőség nyílik a szem szinte bármely részének fényképezésére. Erre olyan esetben lehet szükség, amikor valamely elváltozást dokumentálni szeretnénk (pl. kontaktlencse okozta szaruhártya ereződést, anyajegyet stb.), vagy a későbbi követés miatt készítünk összehasonlító képet (pl. kúszóhályog), vagy egyszerűen csak szeretnénk valamit megmutatni Önnek a szemén, amit nehéz lenne szóban elmagyarázni (pl. szemszárazság miatti kötőhártya redőket).

Szemnyomás mérés - A szem érintése nélkül

A szem megemelkedett nyomása a szem vérellátási és táplálkozási zavarához vezet. Ennek következménye, hogy a szem látóidegrostjai fokozatos pusztulásnak indulnak. Így a látó receptorok egy ideig "csak" veszítenek az érzékenységükből, majd elhalnak. Ez a folyamat eleinte SEMMILYEN PANASZT NEM OKOZ! A szemnyomás mérése rendkívül fontos a glaukóma korai diagnózisának felállítására. Az időben felfedezett betegség esetén a szemorvos által előírt szemnyomás csökkentő terápia a látóidegrostok pusztulásának lassulását, vagy megállítását eredményezi. Fontos, hogy a beállított szemnyomás ellenére a látótér vizsgálatát rendszeres időközönként ellenőrizni kell, mert csak ez bizonyítja a terápia tényleges helyességét.