Szemvizsgálat

Szemvizsgálat

Várjuk kedves régi és új ügyfeleinket optikai szaküzletünk optometriai rendelőjében egy mindenre kitejedő teljeskörű szemvizsgálatra, mely során az esetleges rejtett látáshibák is feltárásra kerülnek. A szemvizsgálat az alábbi elemekből, szükség esetén kiegészítő elemekből áll:

Szemvizsgálatunk

 • Látásvizsgálat
 • Gyermek látásvizsgálat (8 éves / második osztályos kortól)

Kiegészítő és speciális vizsgálatok:

 • Kétszemes együttlátás vizsgálata (POLATESZT)
 • Közeli kétszemes együttlátás vizsgálat gyerekeknél (olvasási, írási, szövegértési nehézséges kisiskolás gyerekeknél)
 • Kontaktlencse szakvizsgálat
 • Zöld- és szürkehályog szürés
 • Szemfenék vizsgálat
 • Szemfenék fényképezés
 • Látótér vizsgálat (automata staikus küszöbperimetria, kinetikus perimetria, supratreshold)
 • OCT vizsgálat
 • Szem fényképes dokumentációja
 • A szem és a látás egészségének megtartására vonatkozó szaktanácsadás
 • Szembetegségek esetén szemklinikai hátterünkkel tudjuk biztosítani a további ellátást

SZEMVIZSGÁLATOT CSAK ELŐZETES BEJELENTKEZÉSRE VÉGZÜNK.

GYERMEKEK VIZSGÁLATÁT első alkalommal CSAK SZÜLŐK (ANYA és / vagy APA) JELENLÉTÉBEN VÉGEZZÜK. Nagymama, testvér stb. kísérete az anamnézis és a  tájékoztatás direkt fontossága miatt nem megfelelő!

KÉRJÜK TELEFONON EGYEZTESSENEK VELÜNK, E-MAILBEN NEM TUDUNK IDŐPONTOT ADNI!

06-24-444-777

06-30-604-6590

 

Ismerje meg vizsgálatainkat!

Látásvizsgálat

A legkorszerűbb műszerek támogatásával objektív és szubjektív módon, a legpontosabb, a többszörös visszaellenőrzésen alapuló módszereket használva végezzük.

 

Polateszt - Kétszemes együttlátás vizsgálata

A fokozott szemfáradás, terhelésre jelentkező fej és szemfájdalmak, vagy kettőslátás esetén indokolt elvégezni. Gyakoriak még gyerekeknél a koordinációs zavarok és tanulási, koncentrálási nehézségek, amik szintén indokolttá tehetik ezt a speciális vizsgálatot.

 

Közeli látásfunkciók vizsgálata gyerekeknél

Német statisztikák szerint a kisiskolás gyerekek 15-20%-át érinti, hogy iskolakezdésre a gyerekek látórendszeri érettsége nem alakul ki teljesen a közellátási funkciókra. Ezen gyerekek olvasási, írási és szövegértési nehézségekkel küzdenek és nem diszlexiásak. A vizsgálat akkor szükséges, ha másodikos korban is fennállnak a panaszok.

Látótér vizsgálat

Rendelőnkben lehetőség van számítógép vezérelt automata statikus küszöbperimertriás látótér vizsgálat elvégzésére (német gyártmányú OCULUS Centerfield II.). Ez a vizsgálati eljárás nagyban segíti a szemorvost a glaukóma (zöldhályog) betegség diagnózisának felállításában. A látótér vizsgálat során a látóhártya fényérzékelő receptorainak az érzékenységét lehet nagy pontossággal megmérni. Glaukóma betegségben ezeknek a receptoroknak a megnövekedett szemnyomás következtében romlik az érzékenysége. Amennyiben időben sikerül fényt deríteni erre a problémára, akkor a megfelelő szemnyomás csökkentő terápiával a folyamat nagymértékben lassítható, vagy megállítható. Magyarországon a lakosság 2%-a glaukómás, ebből kb. 1% diagnosztizált, azaz kb. 100 ezer ember nem tud a betegségéről!

Lehetőség van továbbá kinetikus és supratreshold látótér vizsgálat elvégzésére is (pl. neurológus kérésére).

 

OCT vizsgálat - optika üzletben elsőként!

Optikai koherencia tomográfia szemfenék vizsgálat (Heidelberg Spectralis SD-OCT készülékkel), amely lehetővé teszi a retina rétegeinek nagy felbontású metszeti vizsgálatát és vastagság mérését. Jelentősége a macula (sárgafolt) betegségeiben (elsősorban a MACULA DEGENERÁCIÓ korai felismerésében), cukorbetegeknél és a glaukómások (zöldhályog) követésében kiemelkedő. A leletek kiértékelését a SE szemklinika retina specialista orvosaival végezzük.

Szem fényképezés

Speciális fényképezővel felszerelt réslámpánkkal (szem mikroszkópos vizsgálatára szolgáló műszer) lehetőség nyílik a szem szinte bármely részének fényképezésére. Erre olyan esetben lehet szükség, amikor valamely elváltozást dokumentálni szeretnénk (pl. kontaktlencse okozta szaruhártya ereződést, anyajegyet stb.), vagy a későbbi követés miatt készítünk összehasonlító képet (pl. kúszóhályog), vagy egyszerűen csak szeretnénk valamit megmutatni Önnek a szemén, amit nehéz lenne szóban elmagyarázni (pl. szemszárazság miatti kötőhártya redőket).

Szemnyomás mérés - A szem érintése nélkül

A szem megemelkedett nyomása a szem vérellátási és táplálkozási zavarához vezet. Ennek következménye, hogy a szem látóidegrostjai fokozatos pusztulásnak indulnak. Így a látó receptorok egy ideig "csak" veszítenek az érzékenységükből, majd elhalnak. Ez a folyamat eleinte SEMMILYEN PANASZT NEM OKOZ! A szemnyomás mérése rendkívül fontos a glaukóma korai diagnózisának felállítására. Az időben felfedezett betegség esetén a szemorvos által előírt szemnyomás csökkentő terápia a látóidegrostok pusztulásának lassulását, vagy megállítását eredményezi. Fontos, hogy a beállított szemnyomás ellenére a látótér vizsgálatát rendszeres időközönként ellenőrizni kell, mert csak ez bizonyítja a terápia tényleges helyességét.